6 profesionalnih trikova: Kako da vam cveće duže traje

cvece

Cveće svi volimo, zar ne? Osim što će ulepšati svaku prostoriju vašeg doma, sam pogled na prekrasno aranžiran buket će vam često izmamiti i osmeh na lice. Međutim, znate li kako da produžite životni vek cveća koje ste stavili u vazu?

Donosimo par profesionalnih trikova koji vam mogu pomoći u tome.

Gazirani sok

U vazu sa vodom sipajte 60 ml gaziranog soka (bilo kojeg). Šećer, koji sadrže gazirana pića, produžiće životni vek vašeg cveća. Napomena: ukoliko imate providnu vazu i želite da voda ne bude obojena, koristite gazirane sokove kao što su sprite, 7up ili schweppes tonic.

Lak za kosu

Baš kao što “čuva” vašu frizuru, lak za kosu može vašem cveću da pomogne i da duže izgleda svežije. Odmaknite se od buketa oko tridesetak centimetara i poprskajte cveće ispod lišća i latica.

Jabukovo sirće

Pomešajte dve kašike jabukovog sirćeta sa dve kašike šećera pa dobijenu smesu ubacite u vazu sa vodom, pre nego što u nju stavite cveće. Vodu menjajte svakih par dana (svaki put dodajte pomenutu mešavinu) kako bi vam cveće što duže trajalo.

Vodka

Kako bi cveće izgledalo što duže sveže, potrebno je rast i razvoj bakterija svesti na minimum i obezbediti cveću zamenu za hranu koju bi inače imalo (da nije ubrano, tj. odrezano). U vazu s vodom dodajte par kapi vodke (alkohol će usporiti razvoj bakterija) i jednu kašičicu šećera (čime će se cveće hraniti). Vodu menjajte svaki drugi dan, dodavajući vodku i šećer svaki put.

Aspirin

Ruže i druge vrste cveća duže će ostati sveže, ako budete primenjivali ovaj metod: u vazu s vodom dodajte jedan zdrobljen apsirin, pre nego što ubacite cveće. Vodu menjajte svakih par dana.

Šećer

Rastvorite tri kašike šećera i dve kašike alkoholnog sirćeta u litri tople vode. Kada napunite vazu, vodite računa da stabljike budu prekrivene vodom 7 do 10 centimetara. Bićete iznenađeni koliko dugo će vaš buket ostati svež.

Written by zenskisalon