Istina o kilogramima i gojenju u trudnoći

kilogrami u trudnoći

U savremenom društvu ženska tela su često predmet predrasuda i kritičkog razmatranja. To, niti je zdravo, niti ispravno, ali verovatno neće ne prestati u skorije vreme.

Ova opsednutost “savršenim” telom može učiniti temu gojenja i kilograma tokom trudnoće prilično pipavom temom za neke buduće mame, jer drugo stanje nosi sa sobom niz promena.

Ali evo istine: većini žena je zaista potrebna dodatna težina kako bi održale zdravlje tokom trudnoće.

Vaše telo je neverovatno

Tokom trudnoće vi gajite jedan novi život! Da li postoji bolji razlog da prestanete da brinete o slici svog tela i prepustite se vođstvu prirode i verovanju da dobijate dobar nivo težine.

Verujte svom telu!

Pritom, ne postoji jedinstveni pristup kilogramima u trudnoći za sve. Međutim, postoje neke opšte stvari kojih se možete pridržavati.

Preporučena količina dodatnih kilograma tokom trudnoće

Mnoge žene su čule da postoji neki magičan broj kilograma i da varira negde između 10 i 15 kilograma. Ovo je dobar početak, međutim postoji previše varirajućih stvari koje igraju ulogu i koje zapravo mogu učiniti da je čak i zdravije za vas da odete i van tog raspona.

Uzmite u obzir vašu težinu pre trudnoće. Ukoliko ste bili u normalnom rasponu težine pre ulaska u drugo stanje, tih 10 – 15kg je možda prava cifra za vas. Ukoliko ste imali premalo kilograma, treba vam više i ako ste imali nešto preko, vama zapravo treba manje.

Takođe, neke žene počnu da jedu zdravije i vežbaju češće tek onda kad postanu trudne. Njihova tela će se promeniti na bolje bez obzira da li to znači da će se ugojiti (u formi mišića) ili smršati.

U retkim slučajevima, buduće mame će smršati tokom trudnoće upravo iz razloga što su počeli da se hrane bolje i optimizovali način na koji njihovo telo raspolaže hranljivim materijama. Takođe, mnoge trudnice izgube kilograme tokom prvog trimestra usled mučnina i nastave sasvim dobro u ostatku trudnoće.

Međutim, gubljenje kilograma tokom trudnoće obično nije dobar znak. Ukoliko osetite da gubite kilograme konsultujte se sa svojim lekarom.

Kada bi trebalo da se ugojite tokom trudnoće?

Prethodna iskustva kažu da bi tokom prvog tromesečja trebalo da se ugojite negde između 500g i 2kg kao i oko 500g svake nedelje tokom trudnoće. Međutim, veoma mali broj žena zapravo isprati ovaj obrazac tako da ne bi trebalo da se sekirate oko toga.

Neke žene se ugoje vrlo malo ili možda čak ne uopšte (ili čak i izgube) tokom prvog tromesečja dok se neke ugoje i do 5 kilograma.

Žene koje se ubrzo ugoje tokom prvog tromesečja obično uspore u tome u kasnijim mesecima trudnoće. Tako da, ako je ovo i vaše iskustvo, trebalo bi da znate da ovo ne garantuje da ćete vi ispratiti isti obrazac tokom vaše trudnoće.

Kako je težina tokom trudnoće raspoređena?

Da li je sva težina koju ste dobili salo? Taman posla! Zapravo, većina nije, a evo i kako to izgleda.

Skladištena mast za dojenje – Vaše telo se priprema za dojenje tako što skladišti određeni deo masti tokom trudnoće. Ovo zapravo ima biološkog smisla, jer mame koje su se tek porodile nisu dovoljno jake da traže hranu te moraju da prežive i hrane bebu od skladištene masti. Ovo se spada u rasponu od 2.5kg do 5kg.

Dotok krvi – Tokom trudnoće količina krvi će vam se povećati za čak 50%! To može da vam doda čak 2kg više (što je takođe krivac za otečena stopala).

Uvećan uterus – Vaš uterus, naravno, raste i povećaće se za 1kg ili više.

Beba – Beba će biti teška od 3kg do 4kg na porođaju.

Placenta – Tokom trudnoće razvijate jedan potpuno novi organ – placentu! I to će biti dodatnih oko 700 grama.

Amniotska tečnost (plodova voda) – Amniotska tečnost u kojoj vaša beba živi je teška oko 1kg.

Tkive dojke – Vaše dojke će se pripremiti za proizvodnju mleka i dodati 1kg – 1.5kg na vašu težinu.

Kako da održim zdravu težinu tokom trudnoće?

Evo u čemu je stvar. Ne morate zaista da brinete dokle god jedete dovoljno hrane visokog kvaliteta svakog dana i umereno vežbate. Radeći ovo, mnoge žene ne moraju da stanu na vagu svakog dana ili nedelje kako bi ostali na pravom putu, jer vaše telo zna šta mu treba i reći će vam. Pratite znake vašeg tela i sve će biti u redu.

A, evo i nekoliko saveta kako da počnete.

Jedite pravu hranu

Držite se hrane pune hranljivih sastojaka iz zdravih izvora kao stoke i živine koje su boravile na pašnjacima, jaja, ribe iz divljine, sirovo mleko i organsko voće i povrće.

Prava hrana čini čuda za vaše telo i daje vama i vašoj bebi hranljive sastojke koji su vam potrebni tako da vam telo ne signalizira da je gladno samo zato što se prejedate hranom koja ne sadrži dovoljno hranljivih sastojaka.

Ovo, naravno, ne mora da znači da ne treba da jedete slatkiše. Međutim, držite se prirodnih šećera kao što je med koji takođe pružaju vašem telu minerale i pomažu da regulišete šećer u krvi.

Unesite dovoljno masti!

Mozgu vaše bebe je potrebno mnogo masti kako bi se razvilo dobro. Držite se zdravih masti iz organskog maslaca, avokada, kokosovog ulja, sirovih oraha i semena.

Uzmite prenatalne vitamine

Iako je najbolje da sve hranljive sastojke, minerale i vitamine pokupite iz hrane, ponekad to jednostavno nije moguće. Tada je trenutak za visoko-kvalitetne prenatalne vitamine zasnovane na hrani.

Nemojte da držite dijetu tokom trudnoće

Ovo bi trebalo da znate i bez da vam eksplicitno kažemo, ali dijeta tokom trudnoće može imati negativne, čak i opasne, efekte po vašu bebu. Ali, pod najvećim rizikom ste vi, jer će beba uzimati hranu iz vaših rezervi. Trudnoća nije vreme kada treba da se fokusirate na gubljenje kilograma već na zdrav život.

Koliko dugo je potrebno kako bi izgubili kilograme dobijene tokom trudnoće.

Neke žene izgube kilograme iz trudnoće (a ponekad i više) pre nego što beba dostigne 6 meseci. Drugima, pak, treba oko godinu dana da se vrate na težinu koju su imale pre trudnoće. Takođe, neke žene imaju drugačija iskustva sa svakom svojom trudnoćom.

Telo je ipak dovoljno mudro da ne odbaci svu težinu odjednom, jer ovo može da bude zaista štetno po ceo organizam. Trebalo vam je 9 meseci da se ugojite tako da dajte sebi malo više vremena. Naglo gubljenje kilograma nakon porođaja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, malih količina mleka kao i bolesti žučne kese.

Dojenje, sa svim svojim pozitivnim ishodima, može biti vaš prijatelj u gubljenju kilograma stečenih tokom trudnoće. Međutim, neke žene primećuju da ipak zadržavaju od 2.5kg do 5kg tokom dojenja usled većih grudi i/ili vaše telo zadržava rezerve za proizvodnju mleka.

Šta možemo da zaključimo?

Verovatnoća je velika da, ako se hranite zdravo, vaše telo će pridobiti savršenu količinu težine za vas i vašu bebu. Takođe, verujte da će se vaše telo vratiti u svoju najbolju težinu u dobrom roku.

Written by zenskisalon