Pet stvari koje bi ste trebali da znate o pistaćima: Iznenađeni?

pistaci

Pistaći su sve popularniji zbog pozitivnih učinaka koje imaju na zdravlje, a i kuvari su počeli da ih koriste na sve ambicioznije načine, pa već postoji toliko recepata sa pistaćima, da je nemoguće to ignorisati.

Donosimo vam pet stvari koje biste trebali znati o pistaćima:

1. Sjedinjene Američke Države su trenutno svetski lider u proizvodnji pistaća, nakon što su nadmašili Iran 2010. godine. Prodaja cveta, izvoz se udvostručio tokom proteklih šest godina.

2. Po oraščiću sadrži svega tri do četiri kalorije! Pistaći imaju manje kalorija od svih ostalih orašastih plodova. Jedno istraživanje je pokazalo da, ako jedete pistaće sa ljuskama, onda ćete ih pojesti manje, jer vas čišćenje usporava, a prazne ljuske vam vizualno dočaravaju koliko ste ih pojeli i to vas ograničava.

3. Pistaći sadrže više kalijuma od svih ostalih orašastih plodova, a kalijum utiče na snižavanje nivoa kortizola, hormona stresa.

4. Jedenje pistaća može pomoći u smanjenju holesterola i smanjenju rizika od raka. Pistaći su izvrstan izvor fitosterola, biljnog spoja koji smanjuje nivo „lošeg“ holesterola. Sadrže i antioksidanse koji su dobri za borbu protiv raka, uključujući karotenoid, beta-karoten i lutein, koji daje pistaćima prepoznatljivu zelenu boju.

5. Crveni pistaći ne postoje u prirodi! Uvoznici pistaća koriste crvenu i ponekad zelenu boju kako bi sakrili nepravilnosti zbog tradicionalnih metoda berbe.

Written by zenskisalon