Smanjite obim struka za 1 cm dnevno!

aerobik

Zahvaljujući ovom receptu, žene su smanjivale dnevno obim struka za 1 cm. Ovaj melem eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid”, tvrdi doktorka Stefanovska.

Glavni sastojci ovog recepta su svež ren, neprskani limun s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se sada, pre recepta, kratko osvrnuti na ren.

O renu

Ren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, belog korena i ljutog ukusa. Potiče sa Mediterana i iz zapadne Azije. U ishrani se najčešće upotrebljava koren rena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.

Zbog svog sastava (vitamin C, kalijum, vitamin B1, vitamin B6, gvožđe, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor…) ren je osim kao gurmansko, izuzetan i kao lekovito sredstvo.

Njegovu lekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima. Iz tih dana potiče i izreka: “Rotkvica vredi težinu olova, repa težinu srebra, a ren težinu zlata.”

Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svari. Ren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima.

Sok od rena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čoveku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za varenje tako što stimuliše lučenje želudačnih i crevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Ren podstiče i rad jetre, podstiče rad srca i cirkulaciju, a pritom, odličan je diuretik te pomaže kod reumatizma.

Kako sačuvati svež koren?

Svje koren može se koristiti preko cele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pesak ili drži u podrumu.

Ako imate veći koren, možete izrendati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijumsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.

Ako želite da vam izrendani ren ostane svež i nakon tri dana, pomešajte ga sa kašičicom šećera i 4 kašike limunovog soka ili sirćeta. U dobro zatvorenoj tegli, ren može stajati u frižideru do 3 sedmice.

Recept za melem za mršavljenje dr Stefanovske

Sastojci:

  • 125 gr rena
  • 3 neprskana limuna
  • 3 kašike meda

Postupak:

  1. Izmiksajte 125 grama rena.
  2. Uzmite tri limuna, rasecite ih, izvadite iz njih semenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomešajte
  3. sa izmiksanim renom.
  4. U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmešajte.
  5. Čuvajte ovaj melem u zatvorenoj teglici u frižideru.
  6. Uzimajte po jednu malu kašiku melema dva puta dnevno uz obroke.

Uzimajte ovaj melem tokom 3 sedmice i gledajte kako se obim struka smanjuje.

Written by zenskisalon